Verrotte blog

×××
Nieuws en recepten
  • Maak jij de lekkerste Neder-Kimchi?


    Een soort Koreaanse pittige zuurkool waar tien jaar geleden nog geen Nederlander van gehoord had. Dankzij de vele Foodtruck Festivals verovert Kimchi gestaag het land. Het is een heerlijk gefermenteerd product om zelf te maken. Elke Koreaanse familie heeft zijn eigen kimchi-recept en het kan dan ook van verschillende soorten groenten gemaakt worden.

    Maar om kimchi te mogen heten, mag er één belangrijk ingrediënt – met een Nederlands tintje – niet ontbreken: gedroogde rode peper. Of zoals de Koreanen het noemen gochugaru. Gochugaru wordt gemaakt van een milde rode peper die in Korea onder de naam ‘Hollandse rode’ bekend is. En de grap is dat wij Nederlanders dezelfde peper ‘Spaanse peper’ noemen. Dus de groenteboer nooit meer om Spaanse peper vragen, maar met een beetje trotst een onsje Hollandse rode bestellen.

    Om de Kimchi nog wat verder te vernederlandsen, organiseren we voor de opening van het SmaakPark een kimchi wedstrijd.

    De opdracht hiervoor is simpel: maak een gefermenteerd groenteproduct dat op smaak is gebracht met gochugaru en neem jouw pot kimchi op 2 juni mee naar de opening van het SmaakPark. Geef je van te voren wel even op ajb, dan weten wij op hoeveel deelnemers we kunnen rekenen.

    Een jury onder leiding van Christian Weij zal alle kimchi’s beoordelen.

    Doe je uiterste best want het winnende recept zal Christian in zijn nieuwe boek ‘Verrot Gezond’ opnemen. Eeuwige roem ligt dus in het verschiet.

  • Azijn maken met Christian


    Christian leert je hoe makkelijk het is om zelf azijn te maken. Dat kan van fruit, wijn, bier of cider, er zijn veel mogelijkheden. Eenmaal je eigen azijn geproefd, dan wil je nooit meer anders.

  • Fermenteren en gezondheid met Juglen Zwaan


    Juglen Zwaan van aHealthyLife en Christian zetten een boom op over de gunstige invloeden van fermenteren op je gezondheid.

  • Vissaus maken met Yvette van Boven


    Met Yvette van Boven fermenteert Christian makrelen tot vissaus; ‘garum’, zoals de Romeinen dat noemden. Een eeuwen oude methode, die een heel erg lekkere smaakmaker oplevert. Probeer het zelf, en maak die makrelen een koppie kleiner!

  • Vissaus maken bij de VARA


    Op maandag 21 november was Christian Weij te gast bij het VARA programma Groen Licht. In het programma vroegen ze zich af hoe duurzaam Aziatische vissaus is. Aangezien deze flesjes geen keurmerk hebben, kun je daar je vraagtekens bijzetten. Christian liet in de uitzending zien hoe jezelf vissaus kunt fermenteren van MSC goedgekeurde makreel. De uitzending is terug te zien op de website van Groen Licht.

  • Christian bij Koffietijd


    17 November 2015 heeft Christian met Caspar Bürgi (de vaste kok van Kofietijd) een gefermenteerde maaltijd klaargemaakt tijdens in de uitzending van Koffietijd. Caspar was erg onder de indruk van het boek Verrot Lekker en zal in de toekomst er nog meer uit gaan klaarmaken. De uitzending is terug te zien via Koffietijd.nl

  • Christian bij ‘Tijd voor Max’


    Op 28 oktober kookte Christian Weij een uur lang in de uitzending van Tijd voor Max op Nederland 2. Aan tafel legde hij eenvoudig uit wat fermenteren is en hoe je het één en ander thuis zelf kunt doen. De presentatoren waren erg enthousiast wilde na de uitzending nog veel meer proeven van wat hij had meegenomen.

    Tijd voor Max bekijken

  • Verrot lekker in de Trouw


    “Eten dat wegrot roept walging op. Als je het gecontroleerd doet daarentegen, ontstaat er iets nieuws met erg veel smaak, dat bovendien gezond en duurzaam is. Fermentatie is een al duizenden jaren oude techniek. Bekende eetwaren als yoghurt, bier, brood en koffie ontstaan door fermentatie. Topkoks hebben de oude techniek weer van stal gehaald. Christian Weij schreef er een boek over, het eerste in Nederland en noemde het zeer toepasselijk ‘Verrot Lekker’.”… zo opende het artikel over het kookboek ‘Verrot lekker’ dat op 18 maart 2015 in de Trouw stond.

    Het hele artikel lezen